India will host navies from 16 countries for an eight-day mega naval exercise from March 6 with an aim to expand regional cooperation and combat unlawful activities in critical sea lanes.
The biennial exercise 'Milan' is being organised at the Andaman and Nicobar Islands in the backdrop of China's growing military posturing in the Indo-Pacific region. The issue is likely to figure during deliberations among navy chiefs of the participating countries at the event.
The countries, besides India, participating in the exercise are Australia, Malaysia, Mauritius, Myanmar, New Zealand, Oman, Vietnam, Thailand, Tanzania, Sri Lanka, Singapore, Bangladesh, Indonesia, Kenya, and Cambodia.
'Milan' was first held in 1995 with the participation of just five navies. The aim of the initiative was to have an effective forum to discuss common concerns in the Indian Ocean Region and forge deeper cooperation among friendly navies.मिलान नेवल अभ्यास
महत्वपूर्ण समुद्री लेनों में क्षेत्रीय सहयोग बढ़ाने और गैरकानूनी गतिविधियों का मुकाबला करने के उद्देश्य से भारत 6 मार्च से आठ दिनों के मेगा नौसैनिक अभ्यास के लिए 16 देशों से नौसेना की मेजबानी करेगा।
प्रशांत क्षेत्र में चीन की बढ़ती सैन्य व्यवस्था की पृष्ठभूमि में अंडमान निकोबार द्वीप समूह में द्विवार्षिक अभ्यास 'मिलान' का आयोजन भारत द्वारा किया जा रहा है। इस आयोजन में भाग लेने वाले देशों के नेवी प्रमुखों के बीच विचार-विमर्श के दौरान इस मुद्दे पर विचार किया जा सकता है।
भारत के अलावा ऑस्ट्रेलिया, मलेशिया, मॉरीशस, म्यांमार, न्यूजीलैंड, ओमान, वियतनाम, थाईलैंड, तंजानिया, श्रीलंका, सिंगापुर, बांग्लादेश, इंडोनेशिया, केन्या और कंबोडिया में इस अभ्यास में शामिल है।
'मिलान' पहली बार 1995 में आयोजित किया गया था जिसमें सिर्फ पांच नौसेनाओं की भागीदारी थी। इस पहल का उद्देश्य हिंद महासागर क्षेत्र में सामान्य चिंताओं पर चर्चा करने और अनुकूल नौसेनाओं के बीच गहन सहयोग जुटाने के लिए एक प्रभावी मंच है।Bangladesh appoints Courtney Walsh as interim coach.
'Milan' was first held in 1995 with the participation of just five navies. The aim of the initiative was to have an effective forum to discuss common concerns in the Indian Ocean Region and forge deeper cooperation among friendly navies.मिलान नेवल अभ्यास
महत्वपूर्ण समुद्री लेनों में क्षेत्रीय सहयोग बढ़ाने और गैरकानूनी गतिविधियों का मुकाबला करने के उद्देश्य से भारत 6 मार्च से आठ दिनों के मेगा नौसैनिक अभ्यास के लिए 16 देशों से नौसेना की मेजबानी करेगा।
प्रशांत क्षेत्र में चीन की बढ़ती सैन्य व्यवस्था की पृष्ठभूमि में अंडमान निकोबार द्वीप समूह में द्विवार्षिक अभ्यास 'मिलान' का आयोजन भारत द्वारा किया जा रहा है। इस आयोजन में भाग लेने वाले देशों के नेवी प्रमुखों के बीच विचार-विमर्श के दौरान इस मुद्दे पर विचार किया जा सकता है।
भारत के अलावा ऑस्ट्रेलिया, मलेशिया, मॉरीशस, म्यांमार, न्यूजीलैंड, ओमान, वियतनाम, थाईलैंड, तंजानिया, श्रीलंका, सिंगापुर, बांग्लादेश, इंडोनेशिया, केन्या और कंबोडिया में इस अभ्यास में शामिल है।
'मिलान' पहली बार 1995 में आयोजित किया गया था जिसमें सिर्फ पांच नौसेनाओं की भागीदारी थी। इस पहल का उद्देश्य हिंद महासागर क्षेत्र में सामान्य चिंताओं पर चर्चा करने और अनुकूल नौसेनाओं के बीच गहन सहयोग जुटाने के लिए एक प्रभावी मंच है।Bangladesh appoints Courtney Walsh as interim coach.
- Bangladesh named former West Indies cricketer Courtney Walsh as the interim coach for next month's tri-nation Twenty20 series in Sri Lanka.
- Walsh, who has been Bangladesh's bowling coach since 2016, takes over as interim coach from former Zimbabwean cricketer Richard Halsall.
- The position of Bangladesh' head coach had been vacant since October, when Chandika Hathurusingha quit after three years at the helm.
- Meanwhile, Khaled Mahmud will no longer be a part of the support staff.
- Bangladesh named a 16-man squad for next month's tri-nation T20I series involving Sri Lanka and India.
- The squad is as follows:
- Shakib Al Hasan (c), Mahmudullah Riyad (vc), Tamim Iqbal, Soumya Sarkar, Imrul Kayes, Mushfiqur Rahim, Sabbir Rahman, Mustafizur Rahman, Rubel Hossain, Taskin Ahmed, Abu Hider, Abu Jayed, Ariful Haque, Nazmul Islam, Nurul Hasan, Mehedi Hasan.
बांग्लादेश ने अंतरिम कोच के रूप में कर्टनी वाल्श की नियुक्ति की।
- श्रीलंका में त्रिकोणीय टी -20 श्रृंखला के लिए बांग्लादेश ने वेस्टइंडीज के पूर्व क्रिकेटर कोर्टनी वाल्श को अंतरिम कोच के रूप में नामित किया।
- वाल्श 2016 के बाद से बांग्लादेश के गेंदबाजी कोच रहे हैं, पूर्व जिम्बाब्वे के क्रिकेट खिलाड़ी रिचर्ड हल्सल की जगह अब अंतरिम कोच के रूप में होंगे।
- बांग्लादेश के मुख्य कोच का पद अक्टूबर के बाद से रिक्त था, जब चंदिका हथुरोंसिंहा ने तीन साल बाद प्रधान कोच का पद छोड़ दिया था।
- इस बीच, खालिद महमूद अब समर्थन स्टाफ का हिस्सा नहीं होंगे।
- बांग्लादेश ने श्रीलंका और भारत से जुड़े अगले महीने की त्रिकोणीय राष्ट्र टी -20 श्रृंखला के लिए 16 सदस्यीय टीम का नाम घोषित किया।
- टीम निम्नानुसार है:
- शाकिब अल हसन (सी), महमूदुल्लाह रियाद (वीसी), तमीम इकबाल, सौम्या सरकार, इम्रुल कायेस, मुशफिकुर रहीम, सब्बीर रहमान, मुस्तफाजुर रहमान, रुबेल हुसैन, तास्किन अहमद, अबू हैदर, अबू जइद, अरीफुल हक, नाजमुल इस्लाम , नूरुल हसन, मेहेदी हसन
Mahindra Scorpio TOISA 2018: All the winners.
The best of Indian sport in 2017 have been honoured during a function, with Kidambi Srikanth claiming the top prize of Sportsperson of the Year at the third Mahindra Scorpio Times of India Awards (TOISA) powered by All-Out.
The full list of winners -
- SPORTSPERSON OF THE YEAR: Kidambi Srikanth
- TEAM OF THE YEAR: Indian men's hockey team
- COACH OF THE YEAR: Anil Kumble
- MENTOR OF THE YEAR: Pullela Gopichand
- INSPIRATION OF THE YEAR: Indian women's cricket team
- EMERGING PLAYER OF THE YEAR: Anish Bhanwala
- LIFETIME ACHIEVEMENT: Vijay Amritraj
- CHANGE AGENT: Madhya Pradesh
- PARA-ATHLETE OF THE YEAR: Varun Bhati
- ARCHER OF THE YEAR: Abhishek Verma
- ATHLETE OF THE YEAR: G Lakshmanan
- BADMINTON PLAYER OF THE YEAR (MALE & FEMALE): Kidambi Srikanth & PV Sindhu
- BASKETBALL PLAYER OF THE YEAR: Amjyot Singh Gill
- BILLIARDS/SNOOKER PLAYER OF THE YEAR: Pankaj Advani
- BOXER OF THE YEAR: Gaurav Bidhuri
- CHESS PLAYER OF THE YEAR: Harika Dronavalli
- CRICKETER OF THE YEAR (MALE & FEMALE): Jasprit Bumrah & Harmanpreet Kaur
- FOOTBALL PLAYER OF THE YEAR: Gurpreet Singh Sandhu
- GOLFER OF THE YEAR: Ajeetesh Sandhu
- HOCKEY PLAYER OF THE YEAR (MALE & FEMALE): Harmanpreet Singh & Savita Punia
- KABADDI PLAYER OF THE YEAR: Pardeep Narwal
- SHOOTER OF THE YEAR (MALE & FEMALE): Ankur Mittal & Heena Sidhu
- SQUASH PLAYER OF THE YEAR: Saurav Ghosal
- TABLE TENNIS PLAYER OF THE YEAR: Sathiyan Gnansekaran
- TENNIS PLAYER OF THE YEAR: Rohan Bopanna
- WEIGHTLIFTER OF THE YEAR: Saikhom Mirabai Chanu
- WRESTLER OF THE YEAR: Bajrang Punia
महिन्द्रा स्कॉर्पियो TOISA 2018: विजेता
किदंबी श्रीकांत ने तीसरे महिंद्रा स्कॉर्पियो टाइम्स ऑफ इंडिया अवार्ड्स (टीओएसएए) में 'स्पोर्ट्स पर्सन ऑफ द इयर' पुरस्कार जीता।
विजेताओं की पूरी सूची -
- स्पोर्ट्स पर्सन डा इयर: किदंबी श्रीकांत
- टीम ऑफ द इयर: भारतीय पुरुष हॉकी टीम
- कोच ऑफ द इयर: अनिल कुंबले
- मेंटर ऑफ द इयर: फुलेला गोपीचंद
- इन्स्पीरेसन ऑफ द इयर: भारतीय महिला क्रिकेट टीम
- वर्ष के उभरते खिलाड़ी: अनीश भंवला
- लाइफटाइम उपलब्धि: विजय अमृतराज
- चेंज एजेंट : मध्य प्रदेश
- पैरा-एथलिट् ऑफ द ईयर: वरुण भाटी
- आर्चर ऑफ द ईयर: अभिषेक वर्मा
- एथलिट् ऑफ़ द ईयर: जी लक्ष्मणन
- बादामंटन प्लेयर ऑफ द ईयर (पुरुष और महिला): किदंबी श्रीकांत और पी.वी. सिंधु
- बास्केटबॉल प्लेयर ऑफ द ईयर: अमज्योत सिंह गिल
- बिलियर्डस / स्नूकर प्लेयर ऑफ द ईयर: पंकज आडवाणी
- बॉक्सर ऑफ द ईयर: गौरव बिधुरी
- चेस प्लेयर ऑफ द ईयर: हरिका द्रोणवल्ली
- क्रिकेटर ऑफ द ईयर (पुरुष और महिला): जसप्रित बूमरा और हरमनप्रीत कौर
- फुटबॉल प्लेयर ऑफ द ईयर: गुरप्रीत सिंह संधू
- गोल्फर ऑफ द ईयर: अजीतेश संधू
- हॉकी प्लेयर ऑफ द ईयर (पुरुष और महिला): हरमनप्रीत सिंह और सविता पुनिया
- कब्बड्डी प्लेयर ऑफ द ईयर: परदीप नरवाल
- शूटर ऑफ द ईयर (पुरुष और महिला): अंकुर मित्तल और हीना सिद्धू
- स्क्वैश प्लेयर ऑफ द ईयर: सौरव घोषाल
- टेबल टेनिस प्लेयर ऑफ द ईयर: सतीन ज्ञानसेकरन
- टेनिस प्लेयर ऑफ द ईयर: रोहन बोपन्ना
- वेटलिफ्टर ऑफ द ईयर: सैखोम मीराबाई चानू
- रेसलर ऑफ द ईयर: बजरंग पुनिया